Udruživanjem do novog uspjeha i projekta

Čakovec, 22. Listopad 2014.

Međimurski IT Cluster, sastavljen od 10 međimurskih informatičkih poduzeća, ušao je prije nekoliko mjeseci u veliki projekt izrade infrastrukture i programske podrške za razmjenu elektroničkih dokumenata na području Republike Hrvatske. Ovaj klaster jedan je od rijetkih koji već sedmu godinu uspješno djeluje, s vrlo konkretnim projektima.

Najveći dosadašnji projekt, po kojem je postao poznat diljem Hrvatske, bio je projekt fiskalizacije i izrade programskih modula za podršku fiskalizacije koji danas koristi oko 150 programerskih tvrtki u Hrvatskoj, te nekoliko tisuća poduzeća kao krajnjih korisnika.

Novim projektom, na kojem će zajednički raditi desetak međimurskih IT tvrtki, želi se napraviti serverska i programska infrastruktura kojom se programerima, ali i krajnjim korisnicima diljem Hrvatske želi olakšati elektronička razmjena dokumenata. Posebno se to odnosi na razmjenu računa (javnosti poznatijih kao E-računi), na način da takva razmjena bude u skladu sa svim poreznim i financijskim propisima, te da takvo slanje dokumenata bude pravno tretirano kao preporučena pošiljka.

Glavni motiv za ulazak u ovaj projekt su očekivane velike financijske uštede za poduzetnike. Zbog nekorištenja E-računa Hrvatska gubi izuzetno velika sredstva. Prema eStrategiji RH procijenjene uštede na E-računima bi morale biti oko 650 milijuna eura u četverogodišnjem razdoblju. U Europskoj uniji je udio E-računa više od 50% te je procjena da se na tome uštedjelo od 2007. do 2012. godine oko 238 milijardi eura (prema EK u SEPA cost/benefit analizi IP/09/98).

Inicijalna vrijednost projekta za prvu godinu je procijenjena na oko pola milijuna kuna. Kvalitetu ovog projekta prepoznalo je i Ministarstvo poduzetništva i obrta, te je kroz program Poduzetnički impuls, odobrena bespovratna potpora projektu u iznosu od 246.681,12 kuna.

U utorak, 14. listopada 2014. godine u prostorima Ministarstva poduzetništva i obrta u Zagrebu, organizirano je svečano potpisivanje ugovora s ministrom Gordanom Marasom, kojem su ispred MIT Clustera prisustvovali dopredsjednik MIT Clustera, mr.sc. Franjo Cimerman, te klaster menadžer Anđelko Vukoja.

Ovaj projekt je još jedna potvrda da međimurski poduzetnici, osim što se odlikuju radišnošću i upornošću, mogu udruživanjem odraditi i najveće projekte, koji su od interesa za cijelu Hrvatsku.