Početna konferencija I3CT Crossborder Clustering projekta

Čakovec, 24. Srpanj 2012.

logo

Početna konferencija projekta I3CT Crossborder Clustering održat će se 18. listopada 2011. godine u prostorima Tehnološko Inovacijskog Centra Međimurje, Bana Josipa Jelačića 22b, Čakovec. Cilj konferencije je predstaviti projektne aktivnosti i projektni konzorcij zainteresiranoj javnosti. Prisutnima na konferenciji će se, uz predstavnike projektnih partnera, obratiti i župan Međimurske županije g. Ivan Perhoč i dr. Zoltán Birkner, voditelj sveučilišnog kampusa u Nagykanizsi koji je dio Sveučilišta Pannonia.

Projekt I3CT Crossborder Clustering sufinancira  Europska unija u okviru drugog poziva IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska. Projekt je usmjeren na razvoj gospodarske suradnje i ljudskih resursa kroz zajedničke istraživačke, razvojne i inovacijske napore sveučilišnih i nesveučilišnih institucija, kao i privatnih tvrtki u suradnji s tehnološko-inovacijskim centrima. Ovakva suradnja dovest će do povećanja zajedničkog istraživačkog, razvojnog i inovacijskog kapaciteta pograničnoga područja.

Ukupni budžet projekta je 282.687,54 EUR od čega 84% financira Europska unija. Projekt će se provoditi u Međimurskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji u Hrvatskoj te Županiji Zala u Mađarskoj. Projekt traje 16 mjeseci, a provedba je počela u rujnu 2011. godine.
Vodeći partner projekta je Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA d.o.o., a projektni partneri su Međimurski IT Cluster, Međimursko veleučilište u Čakovcu, PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja na hrvatskoj strani , te Sveučilište Pannonia – Kampus u Nagykanizsi i Pannon Novum na mađarskoj strani.

Opći cilj projekta je poticanje suradnje i sinergije između organizacija ključnih za razvoj gospodarstva koje se temelji na znanju, uključujući informatičke fakultete, razvojne institucije, tehnološko-inovacijske centre, klastere i privatna poduzeća na području informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT) s obje strane granice.

Kako bi se ostvario ovaj cilj u okviru projekta bit će provedene sljedeće aktivnosti:

•    Identifikacija inovativnog potencijala malih i srednjih poduzeća te visokoškolskih institucija u regiji;
•    Izgradnja informacijske baze eksperata za upravljanje inovacijama i tehnologijama koje razvijaju visokotehnološka poduzeća u regiji kao preduvjet za pružanje podrške u daljnjoj komercijalizaciji tehnologija;
•    B2B događaji u kojima će sudjelovati poduzeća iz područja IKT, s ciljem prijenosa dobrih praksi u upravljanju klasterima i poticanje osnivanja i djelovanja novih IKT klastera;
•    Radionice i seminari iz područja upravljanja inovacijama i informacijsko-komunikacijskih tehnologija;
•    Razvoj trojezičnog e-learning tečaja iz područja IKT (na hrvatskom, mađarskom i engleskom jeziku).