Međimurski IT Cluster i Informacijsko tehnološki klaster Istre potpisali Sporazum o suradnji

Čakovec, 9. Svibanj 2014.

U srijedu, 07. svibnja 2014. godine, u prostorima Tehnološkog inkubatora Istarske razvojne
agencije (IDA) d.o.o. u Puli, potpisan je Sporazum o suradnji između Informacijsko tehnološkog klastera Istre (ITC Istra) i Međimurskog IT Clustera. Sporazum su potpisali predsjednik ITC-a Istra Emanuel Blagonić i Anđelko Vukoja, klaster manager Međimurskog IT Clustera.

Sporazumom je definirano uspostavljanje i razvijanje trajnije poslovno – razvojne suradnje posebno na području uzajamnog pružanja stručnih, poslovnih i organizacijskih usluga u cilju poboljšanja ukupne efikasnosti i uspješnosti poslovanja ITC Istra i MIT Clustera, zatim rad na zajedničkim razvojnim i istraživačkim projektima unutar dostupnih programa EU (razvoj novih inovativnih proizvoda i rješenja, povećanja konkurentnosti ICT sektora, ali i regije u cjelini i to kroz udruživanje različitih tehnoloških stručnih kompetencija); povećanje produktivnosti i bolja alokacija resursa; bolji pristup tržišnim i tehnološkim informacijama, networking; postizanje prepoznatljivosti i privlačnosti za strane ulagače (FDI) te poticanje izvoza. Također, Sporazumom se predviđa suradnja na razvoju ljudskih potencijala, učinkovitije lobiranje i pridobivanje javne potpore, zajednički pristup domaćim i međunarodnim izvorima financiranja te zajedničke marketinške i promotivne aktivnosti.

Nakon potpisivanja Sporazuma, održana je radionica „Klasteri – udruživanjem do uspjeha“,
tijekom koje je Anđelko Vukoja govorio o prednostima i koristima udruživanja u klastere. G. Vukoja je sudionike radionice upoznao sa samim pojmom klastera, detaljima o tome kako klasteri nastaju, zbog čega se uopće poduzeća udružuju u klastere te koje su faze razvoja istih.